Erfgoeddag

Naar aanleiding van Erfgoeddag 24 april kan je de ganse lente en zomer de oude schooltjes in de regio ontdekken. Kies één van de 3 fietsroutes (28, 30 en 35 km) en trek eropuit!

Van koer tot koer, de scholentoer - fietsroute

Naar aanleiding van Erfgoeddag met het thema ‘Onderwijs’ brengen we het rijke schoolverleden van de regio in de kijker met de fietstocht ‘Van koer tot koer, de scholentoer’. Een gezellige fietstocht langs oude schooltjes in de Cultuurregio Leie Schelde.

Spring met vrienden en familie op de fiets en herbeleef een schooldag van toen met interessante weetjes en leuke anekdotes. Wist je dat er vroeger wel eens een kameel op de speelkoer stond? Je kan 3 fietsroutes kiezen: 28, 30 en 35 km.

Download de brochure ‘Van koer tot koer, de scholentoer’ of haal deze vanaf 19 april af op het kantoor van de Cultuurregio Leie Schelde (Tolpoortstraat 79, Deinze), in je lokale bib, cultuur- of toerismedienst. 

Download de fietsroutes in pdf of gpx:


Zin in meer?
Ontdek de digitale expo “Van koer tot koer, de scholentoer” op de Erfgoedbank Leie Schelde, de beeldbank met oude foto’s, dia’s en filmpjes die het geheugen van de regio vormt. 

Foto: De kameel op bezoek in de school, collectie Paul Simoens (1959).

Deze regionale fietsroute is een initiatief van Cultuurregio Leie Schelde i.s.m. met de gemeenten Deinze, De Pinte, Gavere, Nazareth, Sint-Martens-Latem, Zulte, scholen, verenigingen en particulieren in de regio.

Erfgoeddag 24 april

Op Erfgoeddag, zondag 24 april, viel er ook heel wat te beleven in de regio. Naast de lancering van de fietsroute ‘Van koer tot koer, de scholentoer’ die je de ganse lente en zomer kan fietsen, kon je ook deelnemen aan diverse Erfgoeddagactiviteiten:

Erfgoed Deurle zet de Galmantractor in de kijker

Tussen de rijke waaier aan trekkers is er een Belgisch merk, de Galmantractor, die in de jaren ’50 van de vorige eeuw in Deurle werd gebouwd. Daarom zet Erfgoed Deurle tijdens het Erfgoeddagweekend een vijftal gerestaureerde tractoren in de kijker die je ter plaatse kan bewonderen. Daarnaast kan je een reportage bekijken en ontmoet je met een drankje de eigenaars.

Praktisch: zaterdag 23 en zondag 24 april van 11 tot 17u, Centrum “De Vierschaar”, Xavier De Cocklaan 5, Deurle. Toegang is gratis.

In de wereld van de kunstenaar

Welkom in de leefwereld van Martin Wallaert, een van de laatste Latemse kunstenaars. In zijn lange carrière kruiste hij het pad van Léon De smet, Albert Claeys, Juliaan Lampens … Omdat hij ervan overtuigd is dat kunst vrij toegankelijk moet zijn voor iedereen en er geen drempel mag zijn naar kunst en cultuur, neemt Martin je maar wat graag mee in zijn atelier.

Praktisch: zondag 24 april van 14 tot 18u, Atelier Martin Wallaert, Dorpsstraat 48, Machelen-aan-de-Leie (Zulte). Gratis parking naast de locatie.

In de week na Erfgoeddag kan een atelierbezoek ook voor scholen op afspraak via toerisme@zulte.be
 

Publieksmoment Kom op Verhaal

Naar aanleiding van de vertellerscursus ‘Kom op Verhaal‘ o.l.v. Frank Degruyter wordt een publieksmoment georganiseerd. De deelnemers vertellen aan de hand van diverse objecten hun verhaal. Welkom op het publieksmoment.

Praktisch: zondag 24 april om 10u en 11u30, Wunderkammer – Museum Dhondt-Dhaenens, Museumlaan 14 – Sint-Martens-Latem.  

Erfgoedklasbakken

Tijdens de Erfgoeddag-week (25 – 29 april) hebben Klasbakken zich ingezet om hun erfgoedverhalen en kennis door te geven aan kinderen en jongeren in de scholen van de regio. 

Een terugblik naar deze momenten? Lees er hier alles over en bekijk de leuke foto’s. 

Behekste erfgoedverhalen
Erfgoedklasbak en verteller Koen Demuynck bracht behekste erfgoedverhalen: het verhaal van Tanneken Sconinck als heks in de Leiestreek en andere Zultse volksverhalen. Hij trok tijdens de erfgoedweek naar 4e en 5e leerjaren in Zulte. Een samenwerking van de Bibliotheek, Cultuurdienst en de scholen in Zulte.

Vaten en bloemkuipen, hoe maken we die?
Erfgoedklasbak en kuipster Marleen Bonami uit Nevele ging langs in VBS Eke op donderdag 28 april. 22 leerlingen werden ondergedompeld in het kuipen maken.

Erfgoeddag VIP – Het mudel van de toekomst
Na een filmpje over de erfgoedwerking van het mudel lieten we de leerlingen bewust nadenken over het belang van het bewaren van objecten. Welke objecten en verhalen uit ons dagelijks leven zullen de leerlingen in het jaar 2050 iets vertellen over 2022? Ze stimuleerden de leerlingen hierover zelf te reflecteren en hun eigen museum van de toekomst te bouwen.